Jouw werkdag efficiënt inplannen doe je zo!
Hoe begin jij je dag? Met een kop koffie of thee waarschijnlijk. Ondertussen neem je wat mail door en bekijk je wat je die dag allemaal moet doen. En dan? Maak je een planning? Begin je maar gewoon? Raak je in de stress van al die mails? Hoe deel je jouw dag efficiënt in? Zodat je alles aan het einde van de dag gedaan hebt én alles overzichtelijk hebt? Jouw werkdag efficiënt inplannen doe je zo! Lees het hieronder.
Een moment voor jezelf
Begin de dag met een moment voor jezelf. Pak een bak koffie (of thee) en schrijf op wat je die dag allemaal moet doen. Noteer alles: afspraken, mails, vergaderingen en meer… Alles op papier staan? Geef dan aan wat prioriteit heeft. Wat móét je echt doen vandaag? Wat kan eventueel morgen, maar zou fijn zijn als het vandaag ook afgerond zou kunnen worden?
Om rekening mee te houden
Inmiddels weet je wat je te doen staat vandaag. Maar wanneer ga je wat doen? Wat is een logische volgorde voor jezelf? Houd rekening met de volgende aspecten:
– Productiviteit: jij weet als geen ander wanneer je productief bent. En dan hebben we het over werkzaamheden die je alleen doet, zoals het beantwoorden van mails. Doe je dit het liefst aan het begin van jouw werkdag? Of eindig je de dag er liever mee? Probeer dit mee te nemen in jouw planning. Niets is zo vervelend om iets te moeten doen, terwijl je allesbehalve productief bent…
– Pauze: misschien nog wel het belangrijkste van de hele planning. Pauze houden. Gun jezelf dat moment van rust. Loop even een blokje om, maak een praatje met collega’s, speel een potje pingpong of bel toch even die vriend terug waar je een gemiste oproep van hebt. Op deze manier houd je je energielevel op peil, waardoor je de hele dag gefocust kunt blijven op al jouw werkzaamheden. Een stuk efficiënter dus!
– Anderen: heb je afspraken of vergaderingen staan met andere collega’s? Of misschien wel met klanten? Dan heeft dit natuurlijk invloed op jouw dagplanning. Noteer afspraken met anderen daarom altijd als eerste, omdat je afhankelijk bent van een ander. Negen van de tien keer staat deze afspraak al gepland, dus heb je geen keus. Heb je ‘m nog niet gepland? Dan heb je geluk! Kijk dan wat het beste voor jouw planning uitkomt en stel dit voor aan de ander.
Werk in tijdblokken
Ideaal, want daarmee vermijd je chaos. Zo weet je precies waar je wanneer aan toe bent. En krijg je het niet af? Dan niet… Sluit het dan toch af en ga door met hetgeen wat je daarna zou moeten doen. Doe je dit niet, zul je zien dat je constant in tijdsnood komt te zitten. En daardoor ontstaat weer stress. Iets wat je niet wilt! Misschien houd je aan het einde van de dag nog wel een half uurtje over. Kun je het dan alsnog oppakken.
Krijg je het toch niet af? Kwam er onverwachts wat tussendoor? Of liep die vergadering met een collega toch uit? Accepteer dan dat het niet is gelukt. Het is een goede eigenschap om alles uit je dag te halen, maar je werk raakt niet op! Neem hetgeen dat je niet af hebt kunnen krijgen, mee naar je volgende werkdag.
Ben je benieuwd hoe jij je werkgeluk kan vergroten? Wij geven je 6 tips in onze blog. Benieuwd? Klik hier voor de blog.
