Flexwerken: de toekomst voor de jongere generatie
Er verandert veel: heel veel. Niet alleen op het gebied van klimaat, economie en modetrends, maar ook op het gebied van werken. Sinds de coronapandemie is er veel veranderd. Waar we vóór de coronapandemie nog op kantoor werkten, kunnen we ons daar nu al bijna geen voorstelling meer van maken. Of we in de toekomst weer massaal naar het kantoor gaan? Wij durven onze handen daarvoor wel in het vuur te steken: dat gaat niet meer gebeuren. De jongere generatie zal dit (hoogstwaarschijnlijk) niet meer gaan meemaken.
Flexwerken: dat mag zijn?
Flexwerken is haast de nieuwe manier van werken. Ook wel: flexibel werken genoemd. Dat kun je onderscheiden in drie verschillende onderdelen: werkplekken, werktijden en werkindeling. Flexwerken hoeft overigens niets te maken te hebben met een flexwerker. Een flexwerker heeft een flexibel contract, zoals een uitzendkracht of een werknemer met een nulurencontract. Het kan ook voorkomen dat jouw werkgever jou de mogelijkheid geeft om flexibel te werken. En dát heeft te maken met de drie bovenstaande onderdelen. Die leggen we je hieronder uit.
Werkplekken
Misschien vanzelfsprekend, misschien ook niet. Wanneer flexibel werken (flexwerken) de nieuwe standaard wordt, heb je geen vaste werkplek meer. Ging jij bijvoorbeeld 5 dagen naar kantoor? Dan zit dat er nu niet meer in. Het kan best zijn dat je vanaf nu twee dagen thuiswerkt en drie dagen op kantoor. Tegenwoordig zie je dat veel startende bedrijven niet eens een kantoor hebben. Zij huren vaak elders flexwerkplekken waar hun werknemers aan de slag kunnen!
Werktijden
Stel je werkt 32 uur per week. Maandag t/m donderdag. Dan werk je vaak van 9 tot 5. Wanneer flexwerken aan bod komt, kun je zelf bepalen wanneer je begint én wanneer je stopt. Vind je het bijvoorbeeld fijn om ’s ochtends vroeg te beginnen? Dat is dan geen enkel probleem. Werk je toch liever 5 dagen, zodat je de uren wat meer verspreid? Ook dat kan met flexwerken!
Werkindeling
Normaliter is het zo dat de werkindeling vaak wordt bepaald door de werkgever. Bij flexwerken is het echter zo dat je hier zelf de regie op hebt. Je bepaalt zelf wanneer je wat doet én ook wie welke taken uitvoeren. Zo kun je overleggen met collega’s wie wat oppakt. Ideaal eigenlijk, want zo kan (als het goed is) iedereen doen wat hij/zij leuk vindt.
De voordelen van flexwerken
Aan flexwerken zitten veel voordelen. Echter is het natuurlijk wel van belang dat het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Een aantal voordelen:
- Hogere productiviteit
- Goed imago: flexwerken wordt gewaardeerd onder de jongere generaties
- Betere werk/privé balans
- Besparen op kantoorkosten
- Minder verzuim: juist doordat werknemers zelf de verantwoordelijkheid hebben
- Duurzaam: het reduceert de uitstoot door minder woon-werkverkeer
Wordt flexwerken de toekomst?
Jazeker! Flexwerken sluit aan op de behoeftes van de jongere generaties: zelf alles rondom werk bepalen. Gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. Kantoor wordt een plek om samen te komen met collega’s. Wanneer er gefocust moet worden, worden die werkzaamheden thuis uitgevoerd. Nu ligt de verdeling op 70% (flex)werkplekken en 30% koffiecorners en vergaderruimtes. Over +/- 10 jaar (voorspellen experts) zal dit precies andersom zijn.
Genoeg informatie over flexwerken. Wat nog meer de toekomst is? Meer groen, zoals moswanden, op kantoor. Lees er hier meer over!
