Heeft thuiswerken voor jou de toekomst?
Sinds de coronacrisis zijn intrede deed zijn we massaal overgegaan op thuiswerken. Van de een op de andere dag mochten we niet meer naar kantoor. Alleen hoe bevalt dat thuiswerken nu eigenlijk? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Kortom: heeft thuiswerken voor jou de toekomst?
‘Werk zoveel mogelijk thuis.’ Deze zin kunnen we inmiddels wel dromen. Kantoren zijn leeg, het fileprobleem is geen issue meer en de treinen puilen niet meer uit: door corona is het dagelijks leven veranderd. Ook op werkgebied. Tegenwoordig ben je overdag druk met je eigen werkzaamheden, terwijl je tussendoor ook nog je kinderen van thuisonderwijs moet voorzien. Daartegenover staat weer dat je geen uren meer aan reistijd kwijt bent en dat die vervelende collega je niet telkens in je nek loopt te hijgen. Al met al zijn de voor- en nadelen van thuiswerken eindeloos. MijnFlexPlek zet er een aantal op een rij.
Van minder reistijd tot tussendoor de was doen
Laten we beginnen met wat voordelen. Ten eerste kun je thuis vaak uren flexibel indelen. Vóór corona ging je niet om 20:00 uur ’s avonds nog even naar kantoor om een kleine opdracht af te ronden. Tegenwoordig gaat dat makkelijker: je klapt de laptop open, gaat aan de slag en zit een halfuurtje later weer op de bank je favoriete tv-programma te kijken. Bovendien ervaren mensen dat ze thuis efficiënter kunnen werken, blijkt uit onderzoek van Tilburg University.
Daarnaast hebben thuiswerkers tussendoor ook tijd voor huishoudelijke klusjes. Wel zo fijn, toch? Dit zorgt er wel voor dat je sneller afgeleid raakt, want het is verleidelijk om tussen de werkzaamheden door even snel de was te doen. Andere voordelen van thuiswerken zijn onder meer dat thuiswerkers zich minder snel ziek melden, want in hun eigen stekje voelen mensen zich toch vaak wat minder beroerd. Het vervallen van reistijd is voor velen ook een reden om van thuiswerken de toekomst te maken.
Van vereenzaming tot negatieve invloed op carrièreontwikkeling
Dan over naar de nadelen. Eerlijk is eerlijk: aan thuiswerken kleven ook genoeg nadelen. Een van de grootste nadelen – zeker in de huidige tijd – is vereenzaming. Honderdduizenden Nederlanders zitten de hele dag op hun thuiswerkkantoor en spreken (bijna) niemand. Natuurlijk zie je weleens wat collega’s voorbij vliegen tijdens Zoom-meetings of bij de Teams-vergadering, maar dat is toch anders dan echt persoonlijk contact. Een andere mogelijke belemmering aan thuiswerken is dat je er lichamelijke klachten van kan krijgen. Hoe dan? Bijvoorbeeld omdat je bureaustoel niet goed staat afgesteld.
Als thuiswerker is het bovendien lastig om werk en privé gescheiden te houden. Het is daarom belangrijk grenzen te stellen en vaste werktijden te creëren. Een werkdag moet echt als een werkdag voelen; wanneer je klaar bent moet het voelen alsof je thuiskomt. Hoe lastig dit soms kan zijn. Zeker als je kinderen en partner ook nog eens de hele dag om je heen hangen. Veel thuiswerkers staan daarom altijd ‘aan’ met als gevolg dat ze privé en werk niet meer kunnen scheiden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de kans op carrièreontwikkeling kleiner wordt wanneer je thuiswerkt. Leidinggevenden hebben het gevoel dat thuiswerkers minder betrokken zijn bij hun organisatie.
Thuiswerken geen wondermiddel
Heeft thuiswerken de toekomst? Het is een vraag die lastig te beantwoorden is. Er kleven een hoop voor- en nadelen aan thuiswerken. Een wondermiddel is thuiswerken niet. De kans is groot dat we na de coronacrisis een mix zien van thuiswerk en kantoorwerk. Daarnaast is het ook niet ondenkbaar dat flexwerken meer de overhand krijgt. Momenteel kun je bij MijnFlexPlek al flexwerken. Het is heel simpel: wij vinden dat iedereen over een plek moet beschikken waar hij of zij optimaal kan werken. Maar dan wel laagdrempelig en in een gezellige sfeer. Bij MijnFlexPlek geniet je daarom van alle voordelen die je zowel thuis als op kantoor zou hebben!