Ergonomische werkhouding
Een ergonomische werkhouding is belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Het is goed voor je productiviteit én gezondheid. Een juiste werkhouding kan veel klachten voorkomen. In deze blog geven we antwoord op de vragen: wat is ergonomisch werken? Welke klachten kun je krijgen wanneer je niet de juiste houding aanneemt en wanneer is een werkhouding ergonomisch?
Ergonomisch werken
Laten we beginnen bij het begin, want wat houdt het woord ergonomie nou eigenlijk in? Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Ergonomisch werken betekent dus niets anders dan wanneer de omgeving goed is aangepast, waardoor jij gezond kan werken. Bij een ergonomische werkplek draait het dus om het creëren van een fijne werkplek zonder dat je daar fysieke klachten aan overhoudt. Denk hierbij aan: rechtop zitten, schouders naar achteren en een rechte nek.
Klachten
Wanneer je geen juiste werkhouding aanneemt, kan je hier flinke klachten aan overhouden. De meest voorkomende klachten zijn rug- en nekklachten. Daarnaast komen ook pols- en schouderklachten voor. Hoofdpijn en soms zelfs spataderen zijn ook een teken van een verkeerde houding of werkplek. Een slechte (bureau)stoel is vaak de boosdoener. Bovendien wordt er vaak weinig tijd vrij gemaakt voor het hebben van pauze, waardoor er té lang in dezelfde houding wordt gezeten.
Hoe houd je een ergonomische werkhouding aan?
Goed, inmiddels weten we – bijna – alles rondom een ergonomische werkhouding. Hieronder geven we je tips om een ergonomische werkhouding aan te houden.
Tip 1: Rechte zithouding
Wat is nou precies een rechte zithouding? Wanneer je onderrug licht hol staat, je borstwervelkolom licht bol staat én je nek recht staat. Houd jij dit aan? Perfect, daar doe je jouw ruggengraat een groot plezier mee!
Tip 2: Voeten op de grond én naast elkaar
Probeer beide voeten op de grond te houden. Wanneer je je benen kruist, belast je je rug. Als je de gewoonte hebt om met je benen over elkaar te zitten, heb je waarschijnlijk een voorkeursbeen op de grond. Hierdoor kan het zijn dat jouw rugspieren korter worden aan één kant. Daardoor raakt je ruggengraat extra belast en dat is nou precies wat je niet wilt. Kortom: houd beide voeten lekker op de grond.
Tip 3: Goede bureaustoel
Heb je nog geen goede bureaustoel? Dan scoor je geen punten voor je lijf! Een ergonomische bureaustoel is enorm belangrijk. De stoel zorgt er voor dat jouw lichaam automatisch een juiste houding aanneemt. Een goede investering dus…
Tip 4: Heupen hoger dan de knieën
Zorg voor minstens een hoek van 100 graden tussen je bovenlichaam en benen. Zo zorg je er namelijk voor dat je bekken een goed steunpunt vormen voor je wervelkolom. Op de meeste werkplaatsen wordt de 90 gradenregel al gehanteerd: rechte hoeken tussen je boven- en onderbenen én tussen je bovenlichaam en benen.
Tip 5: Zet je scherm(en) op de juiste hoogte
Een té laag of té hoog scherm zorgt ervoor dat je over het algemeen gespannen zit. Pas de schermhoogte daarom aan. Zorg ervoor dat de bovenkant van het beeldscherm op één lijn zit met je ogen. Tip: heb je geen laptopstandaard? Pak dan een stapel boeken!
Inmiddels heb je alles kunnen lezen over een ergonomische werkhouding. Een zit sta bureau bevordert ook een goede werkhouding. Wil je meer informatie rondom een zit sta bureau? Je leest het in deze blog!
