Dit heeft Het Nieuwe Werken ons te bieden
Het Nieuwe Werken (HNW) kwam het afgelopen jaar in een stroomversnelling terecht. Door de coronacrisis kunnen veel mensen werken waar, wanneer en hoe ze maar willen. Hoe vertaalt zich dat naar de praktijk? MijnFlexPlek bekijkt eens welke mogelijkheden dit ons geeft.
Laten we beginnen bij het begin: wat is Het Nieuwe Werken eigenlijk? Het is een begrip dat ook vóór corona al meermaals de revue passeerde. Helaas is er geen eenduidige definitie van te vinden. De tijden dat miljoenen landgenoten ‘s ochtends de weg op moesten of een overvolle trein instapten zijn voorbij. Thuiswerken is tegenwoordig de norm. En wat zijn velen van ons daar blij mee. Het Nieuwe Werken houdt echter meer in dan alleen de locatie waar je werkt.
Hier hoort bijvoorbeeld ook bij dat je zelf je werktijden mag bepalen. Wil je een keer uitslapen en na de lunch pas beginnen? Geen probleem! Alles mag en kan, zolang je werkprestaties er maar geen hinder van ondervinden. Dit is in een notendop hoe mensen Het Nieuwe Werken zouden omschrijven.
Resultaten zijn belangrijk
Bij Het Nieuwe Werken zijn de resultaten van het werk belangrijk. Het aantal uren dat je maakt vormt niet de hoofdmoot; het gaat om de uitkomsten die je levert. Je werkt flexibeler en zelfstandiger. De andere kant van de medaille is daardoor dat je ook daadwerkelijk moet leveren. Het kan toegepast worden bij verschillende beroepsgroepen. Kantoorlui liggen natuurlijk voor de hand. Ook medewerkers met plaatsgebonden werk (productiemedewerkers etc.) kunnen deze transitie volgen. Weliswaar kunnen ze niet hun eigen werkplek bepalen, maar je kunt ze als werkgever wel de mogelijkheid geven om hun eigen werktijden te kiezen. Werktijden wanneer zij het meest productief zijn.
De voor- en nadelen
Er zijn genoeg voordelen te benoemen aan Het Nieuwe Werken. Denk aan een hogere productiviteit, meer waardering van personeel door de geboden flexibiliteit en het zorgt ook nog eens voor een lager ziekteverzuim. Uiteraard zijn er ook nadelen te benoemen. Je doet tenslotte een beroep op de zelfstandigheid van medewerkers. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander. Het kan bovendien als extra druk aanvoelen, ook omdat je als leidinggevende er niet altijd meer bovenop zit.
Voor de leeuwen
Het afgelopen ‘coronajaar’ heeft ons geleerd dat Het Nieuwe Werken zeker potentie heeft. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders ook na de coronacrisis verwachten meer thuis te werken. Zowel mannen als vrouwen verwachten na de coronacrisis gemiddeld (ruim) twee keer zoveel uren thuis te werken als voor de coronacrisis, zo staat in het onderzoek te lezen. Thuiswerken en/of op een andere locatie dan kantoor is een belangrijk onderdeel van Het Nieuwe Werken.
Door corona werden werkgevers en werknemers direct voor de leeuwen gegooid: vanaf de ene op de andere dag was thuiswerken de normaalste zaak van de wereld. Wie weet heeft dat er wel voor gezorgd dat Het Nieuwe Werken daardoor op lange termijn Het Oude Werken vervangt. De tijd zal het leren. We zijn er in ieder geval op voorbereid.